Medaus pasaulyje žodis someljė nėra įprastas. Tačiau imtas naudoti vien tam, kad aplinkiniams būtų paprasčiau suprasti, kas yra tas juslinės medaus analizės ekspertas.
Jeigu kažkam atrodo, kad medaus someljė/juslinė medaus analizė – naujas dalykas pasaulyje, nauju jį galime vadinti nebent Lietuvoje ar Baltijos šalyse. Kai apie tai pradėjo kalbėti pasaulis, aš dar nebuvau gimusi. Pirmieji juslinės medaus analizės mokymai Prancūzijoje surengti dar 1978 metais. Gastronimijos pasaulyje žinomų medaus eksperto Michel Gonnet ir degustatoriaus Gabriel Vache iniciatyva. Jau po metų, 1979 m. tokie mokymai surengti Italijoje. Po penkerių, taip pat Italijoje, surengti mokymai pažengusiems, o 1988 m. gimė pirmasis neoficialus Juslinės medaus analizės ekspertų registras. Prireikė daugiau nei dešimtmečio, kad jis taptų oficialiu. Ir štai 1999 metais jis tapo oficialiu Nacionaliniu Italijos Juslinės medaus analizės ekspertų registru prie Žemės ūkio ministerijos.
Poreikis sukurti tokius mokymus atsirado iš noro suvienodinti kalbą, kuria visame pasaulyje galėtų būti apibūdinta medaus spalva, kvapas, skonis ir konsistencija. T.y., kad bitininkai, medaus mėgėjai ir entuziastai susikalbėtų, nepriklausomai nuo to, kokiame pasaulio kampelyje jie tą medų suka ar skanauja. Nors pirmieji šio darbo ėmėsi prancūzai, netrukus juslinės medaus analizės ekspertų rengimas persikraustė į Italiją. Ir šiandien Italija yra vienintelė šalis pasaulyje, turinti medaus someljė registrą. Oficialiai jis vadinasi Nacionalinis Italijos juslinės medaus analizės ekspertų registras. Ir nors mokytis galima pradėti bet kurioje šalyje, kurioje rengiami pirmo ir antro lygio medaus someljė mokymai, egzaminą teks laikyti Italijoje, Bolonijos mieste.
Šiandien registre yra 332 žmonės. Didžioji dalis – italai. Užsieniečių šiame registre – vos 16. Trys medaus entuziastai iš JAV, du – iš Ispanijos, po vieną iš Šveicarijos, Čekijos, Rumunijos, Baltarusijos, Graikijos, Jungtinės Karalystės, Pietų Afrikos, Kongo, Taivano. Beje, su mergina iš Taivano egzaminą abi laikėme kartu ir buvome vienintelės užsienietės tarp dviejų dešimčių italų.
Kad taptum medaus someljė, turi baigti trijų lygių mokymus. Tarp lygių turi praeiti ne mažiau nei keturi mėnesiai ragaujant, skanaujant, uostant, lyginant ir aprašinėjant medų. O mokymus vainikuoja – trijų dienų egzaminas. Kurio metu uostoma ir ragaujama šimtai medus mėginių, ieškoma žodžių medui apibūdinti, jis aprašomas, vyksta ir aklasis testas – degustacija, kai nematome medaus spalvos. Aklo testo metu reikia nustatyti 18 rūšių medaus botaninį šaltinį vien pagal kvapą ir skonį.
Ir dar šiek tiek istorijos. Juslinio maisto ir gėrimų tyrimo ištakos gana gilios. Dar senovės Graikijoje pirkliai testavo vyną. Po Antrojo pasaulinio karo juslinis testavimas paplito Vakarų Europoje. Tai įtakojo konkurencija, kai gamintojai ėmė ieškoti būdų produktų pardavimams didinti. Kilus klausimui, koks maistas yra žmonių mėgstamiausias, prasidėjo tyrimai, kurie skatino ieškoti tikslesnio maisto savybių įvardijimo. Taip buvo pradėti juslinio testavimo moksliniai tyrimai. Juslinė analizė, kaip modernus metodas, oficialiai pripažintas 1940 m. Jo metodologija pradėta standartizuoti. Pirmieji ISO standartai išleisti 1977 m. Jusliniai maisto produktų tyrimai yra ne mažiau svarbūs nei cheminiai, mikrobiologiniai ar kiti maisto produktų laboratoriniai tyrimai. Tad labai džiugu, kad juslinės analizės būdu jau galime vertinti ir medų.